Partidul Dreptatii Sociale

Lumea contemporana se afla mai mult decat oricand in fata unor dileme in privinta viitorului sau. Ca incercare de a se depasi structurile si modelele epuizate, care nu mai satisfac aspiratiile oamenilor si nu mai asigura nevoile lor de progres, schimbarea a devenit a optiune generala.

Astazi, mai mult ca oricand, se resimte cerinta de a se defini un nou ideal, in plan general uman, dar si ca forma de organizare sociala. Criza structurala care a cuprins deopotriva Occidentul si Orientul se arata a fi in esenta o criza a solutiilor pe care societatea umana le-a dat pana acurm problemelor dezvoltarii, a existentei in general.

Romania traverseaza in prezent cea mai profunda criza a sistemului democratic si asa fragil, costruit in cei peste 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Avem de-a face, cu o criza complexa morala, politica, economica si sociala. Accentuata prin ignorarea ei in ultimii ani, criza politica este cauza si efectul crizei de maturitate a partidelor politice demonstrata in decursul timpului, al triumfului algoritmului si clientelismului politic asupra optiunii corecte, responsabile pentru slujirea interesului national.

Lipsa unui exercitiu democratic autentic in interiorul majoritatii formatiunilor politice, membrii partidelor, ca de altfel si cetatenii, fiind tratati ca simpli spectatori intre ciclurile electorale, antrenati si curtati, de multe ori prin gesturi umilitoare si din ce in ce mai costisitoare, de catre politicieni in campaniile electorale, ca de alttel, lipsa de comunicare a motivatillor reale ale gesturilor si deciziilor politice, face ca dupa mai bine de 20 de ani, sa avem un electorat nepregatit pentru provocarile viitorului, si mai degraba nostalgic fata de vremuri apuse.

La toate acestea, se adauga si faptul ca, inainte de fiecare ciclu electoral se schimba legislatia, din motive numai de politicieni stiute, ceea ce a facut ca din ce in ce mai mult cetatenii sa renunte la singurul drept care il mai au, de a amenda clasa politica, ajungandu-se astazi sa avem numeroase institutii si functii nereprezentative.

O gandire monopolista a unor asa-zisi “politicieni de anvergura” a facut ca esicherul politic romanesc sa fie lipsit de un partid de stanga care sa reprezinte in mod real majoritatea populatiei pauperizate, preferandu-se tot felul de coalitii care mai de care mai debusolante pentru electorat.

Privind retrospectiv dar mai ales prospectiv, se poate afirma ca, mimetismul in continuare a politicii de stanga va conduce la conflicte sociale cu deznodarninte nebanuite.

Jocul politic in coalitia de la putere (PDL-UDMR-UNPR-Grupul minoritati) nu a condus la un compromis politic util relansarii unei reforme in favoarea societatii si a majoritatii oamenilor. La acest moment, puterea gaseste tot mai putine resurse de competenta pentru a-si duce pana la capat mandatul. Deciziile in plan economic si administrativ, balbaite de mai bine de 2 ani sunt luate acum sub presiunea organismelor financiare internationale. Declaratiile liderilor guvernului si ai coalitiei (PDL-UDMR-UNPR), contradictorii inautru si in afara tarii, arata ca in interiorul puterii guverneaza suveran minciuna, dezordinea si haosul. Optiunea rigida pentru criteriul cantitativ al restructurarii institutiilor statulul in defavoarea unei abordari calitative precum si modul in care au fost gestionate conflictele de munca, confirma acest lucru. Afisarea aroganta si exclusivista a “respectului de sine guvernamental” in aceste conflicte, arata tendinta periculoasa a puterii actuale de a cataloga pe cei care protesteaza ca fiind “dusmanii Reformei”, urmarind conservarea privilegiilor sale cu orice pret.

Incoerenta actului de guvernare, urmat de lipsa rezultatelor economice, nesocotirea intereselor cetatenilor, genereaza o stare de instabilitate si revolta, de la nivelul individului si pana la nivelul general al societatii. Incet dar sigur, oamenii dau vina pe democratie, pe statul de drept si economia de piata ca fiind izvoarele tuturor relelor ce li se intampla. Oarnenii nu mai suporta democratia in saracie si solicita o reforma care sa le imbunatateasca nivelul de trai, nu sa il scada. Guvernarea nu s-a dovedit, pana acum, utila, in sensul asezarii societatii romanesti pe o directie corecta, de dezvoltare, care sa cointereseze populatia la asumarea responsabilitatilor in vederea depasirii efectelor negative ale crizei. Dimpotriva, guvernarea ultimilor ani a agravat starea preluata de la guvernarile anterioare pe toate palierele economice si sociale. Reformele prind mai mult spectrul unui proces in defavoarea majoritatii cetatenilor. Din pacate si Uniunea Social Liberala (PSD-PNL-PC) potrivit propriilor declaratii, isi propune cu prioritate victoria electorala in fata actualei puteri si nu solutiile reale pentru ridicarea nivelului de viata al populatiei.

Privind politica puterii actuale, observam ca sub a guvernare preponderent de dreapta asistam la descurajarea initiativei private si la declinul dramatic al intreprinderuior mici si mijlocii. Din teoria liberala a demonopolizarii, descentralizarii si relaxarii fiscale a ramas practica devastatoare a incurajarii monopolurilor si centralismului disimulat, a inaspririi fiscale fara precedent, la care numai un guvern disperat, datorita lipsei de profesionalism, putea recurge.

Romania s-a transformat intr-o republica a taxelor si impozitelor aberante, intr-un adevarat stat financiaro-represiv. Taxele si suprataxele, impozitele si superimpozitele arunca in aer stabilitatea a milioane de familii care isi castiga existenta prin munca cinstita.

Economia de piata a luat fizionomia economie de “gasca”, totul purtand semnul de cod al presiunii politice, care in ceea mai mare parte se caracterizeaza prin jefuirea bugetului de stat. Orice acces la investitii publice este blocat sau urgentat de absenta sau prezenta adeziunii, prin comisioane, la comanda politica a “capuselor”. Noile monopoluri sunt fructul conditionarilor si determinarilor de ordin politic.

Averile facute prin manipularea bugetulul de stat a conservat si dezvoltat o economie subterana de neimaginat, in raport cu care doar actorii si frazele din dectaratiile de lupta impotriva ei, s-au schimbat.

In spatele dezbaterii sterile privind datoriile intreprinderilor de stat si crizei financiare, stari de fapt perpetuate prin incompetenta profesionala si politica, se afla marile retele evazioniste ale generatiilor de clienti ai puterii. Deosebit de grav este ca in varfurile structurilor aflate la putere, presedintele, premierul, reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului, care ar putea actiona impotriva evaziunii, nu fac altceva decat sa comenteze filosofic fenomenul in mass-media, orice actiuni politice pompieristice fiind de imagine.
Atata timp cat economia va servi interesele clientilor puterii, oricare ar fi ea, cetatenii Romaniei nu pot sa se astepte la schimbari spectaculoase in viata lor. Tipul de economie, asa cum se manifesta in spatiul romanesc nu permite afirmarea initiativei, a concurentei libere si nu este in masura sa absoarba avantajos fonduri europene si capital strain pentru reintrarea tarii pe aliniamentele dezvoltarii.

Actuala putere, preponderent de dreapta, nu mai dispune de resurse de competenta si imaginatie pentru a demonstra ca are vocatie de a produce prosperitate. Realitatea ultimilor 2 ani demonstreaza ca in Romania ea a produs multa saracie pentru cei multi iar bogatie doar pentru sine si pentru grupurile clientelare din jurul ei.

In acest context Partidul Dreptatii Sociale reprezinta, un efort romanesc la cristalizarile si reasezarile care s-au produs si se produc intr-un ritm alert in plan economic, social si politic in lumea contemporana, in miscarea socialista. El va fi raspunsul la asteptarile cetatenilor in perioada urmatoare.

Partidul Dreptatii Sociale izvoraste din necesitatea unei alternative viabile la starea de criza profunda ce caracterizeaza societatea romaneasca, propunandu-si reconsiderarea valorilor traditionale si asimilarea celor contemporane apte sa capaciteze oamenii in dorinta lor fireasca de mai bine.

Partidul Dreptatii Sociale nu se concepe ca un partid al crizei, ci unul pregatit pentru a da solutii iesirii din criza. Noul partid isi asuma cu responsabilitate necesitatea regandirii unui model de societate viabila, integrata firesc in marile fluxuri novatoare ale contemporaneitatii spre o lume cladita pe valorile democratiei, umanismului, solidaritatii si justitiei sociale, libertatii si bunastarii.

Asa cum arata si denumirea sa, Partidul Dreptatii Sociale va actiona alaturi de fortele politice constructive, cu responsabilitatea caracteristica membrilor partidului, pentru redarea demnitatii Romaniei si a cetatenilor ei.